StoryEditor

Firmy v Európe straší americká konkurencia

12.08.2013, 00:00

Potravinárov na Slovensku a v celej únii trápia najnovšie rokovania medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o vzniku zóny voľného obchodu. Tá by mohla znamenať, že európski výrobcovia by dostali podstatne lacnejšiu konkurenciu. V najhoršom variante varujú pred likvidáciou poľnohospodárstva a potravinárstva. „Otázka tej dohody je v tom, či sa ňou zruší európska legislatíva,“ myslí si biofyzička Ľubica Lacinová. Hlavnou výhodou amerických producentov je totiž to, že majú oveľa voľnejšie výrobné normy. Môžu teda používať mnohé postupy, ktoré EÚ zakazuje. Ide napríklad o genetickú modifikáciu organizmov, predaj mäsa s úniou zakázanými hormónmi či využívanie v Európe zakázaných pesticídov. „Najväčším rizikom by bolo, keby sa začali dovážať takzvané Roundup Ready rastliny, čo sú rastliny odolné proti herbicídom. Tie narušujú hormonálny systém človeka. V poslednom čase sa navyše objavujú práce, podľa ktorých je Roundup pre ľudí škodlivejší, než sa predpokladalo,“ tvrdí Lacinová.

Za výhody chcú protislužbu
EÚ sa zatiaľ geneticky modifikovaným potravinám či hovädzine s hormónmi bránila. Navyše sprísňovala aj mnohé iné pravidlá – napríklad na klietky na chov kurčiat – ktoré americkí výrobcovia dodržiavať nemusia. Brusel aktuálne tvrdí, že zo svojich kritérií nezľaví, no potravinári mu neveria. „Musia existovať spoločné a jasné pravidlá. Európskym kontrolórom by som dal právo kontrolovať aj americké farmy,“ zdôrazňuje Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, za akých podmienok si voľný obchod vie predstaviť. Zároveň dodáva, že znižovanie kvalitatívnych noriem, ktoré platia dnes, je neprípustné a ohrozuje tunajších producentov i spotrebiteľov. Ak však má zóna vzniknúť a pomôcť únii prekonať krízu, ako si sľubuje Európsky parlament, kompromisy sa dajú čakať.

„Je veľmi pravdepodobné, že sa tlak na uvoľnenie európskych reštrikcií na používanie geneticky modifikovaných potravín po novej dohode s USA zvýši,“ predpokladá Jiří Šimara, analytik českej spoločnosti Cyrrus. USA navyše podľa Nemca veľkú časť dotačného systému pre svojich farmárov orientuje na podporu exportu. To by mohlo podľa komory znamenať, že v prípade zrušenia obmedzení by zámorské potraviny ovládli trhy minimálne v rozvojových krajinách Európy. Podľa britského denníka Guardian, USA už dnes dávajú milióny dolárov do propagácie biotechnológií vo svete. Tamojší farmári vôbec nechápu, prečo by ich plodiny mali byť v Európe zakazované.

Amerika naše potraviny nechce
Európske potraviny sa, naopak, do USA ani po prípadnej dohode nemusia dostať. Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová totiž upozorňuje na to, že americkí spotrebitelia sú prisilní patrioti, a navyše potraviny z Európy tam vždy domáci výrobcovia dokázali zdiskreditovať. „USA funguje podobne ako Čína. Ak doveziete niečo úspešné, urobia z toho fake,“ konštatuje Halgašová. K zámorským potravinám je prísna aj americká komisia na kontrolu potravín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:29